12 Aralık 2016 Pazartesi

Yeniçeri Ocağı 1

      Bu yazımızda Osmanlı Devletinin en güçlü ordusu olan ve birçok zafere imza atmış olan yeniçerilerden bahs edeceğiz.Yeniçeriler dünyada eşi ve benzeri olmayan ve en uzun süre ayakta kalmış olan bir askeri ocaktır.Ama daha sonraları bazı devlet adamlarının kışkırtmasıyla sık sık isyan çıkartıp,kafalarına göre tahttan padişah indirip,padişah çıkarmışlardır.Yani amaçlarından sapıp, devlet işlerine karışır duruma gelmişlerdir.Bu sebeple 2.Mahmud döneminde vakai vakvakiyye olarak adlandırılan olay ile yeniçeriler tarih sahnesinden silinmişlerdir.Yeniçerilerin Osmanlı Devletinin elde ettiği zaferlerden çok büyük payları vardır.Şimdi alt başlıklar halinde düşmana korku salmış olan yeniçerilerden inceleyelim.




                                               Yeniçeri Ocağının Kuruluşu
      Yeniçeri ocağının kuruluşu 1. Murad dönemine dayanır.Bazı tarihçiler Osman Gazi dönemine dayandırsada çoğunun görüşü 1. Murad dönemidir.
Osmanlı'nın ilk dönemlerinde düzenli bir ordu bulunmaktaydı. Askerler Osmanlı egemenliğindeki farklı boylardan toplanıyordu. Bu da Padişahının otoritesini tehlikeye sokuyordu. Padişah 1.Murat Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşanın tavsiyesi ve yardımı ile bizzat kendine bağlı bir ordu kurmak istedi. Bu orduya direk Padişah'a bağlı olduğu için Kapıkulu ismi verildi. Bu ordunun en büyük gücünü yeniçeriler oluşturuyordu. Yeniçeriler,devşirme yolu ile Hristiyan ailelerden alınan çocuklardan oluşuyordu. Belli kurallara göre Hristiyan ailelerden alınan çocuklar ilk olarak bir Türk ailesine verilerek türkleşmesi ve Müslümanlığı benimsemeleri sağlanıyordu.Daha sonra acemi ocağında eğitilen bu çocuklar yeniçeri ocağına alınıyordu.
      Yeniçeriler, savaş zamanı padişahın yanında bulunur ve padişahı korurlardı.   Savaşlarda son bitirici darbeyi yeniçeriler vuruyorlardı. Savaş olmadığı zamanlar görevleri payitahtı yani İstanbul'u korumakta yeniçeriler kendilerine padişahın ve padişahın tahtının  koruyucuları olarak görüyorlardı. Ocak onların evi ve ailesi, padişah ise babaları olduğu onlara öğretiliyordu.
    Lafı fazla uzatmayalım bu yazıda bu  kadar yeterli, bir daha ki yazımızda Yeniçeri Ocağı'nın bazı özelliklerinden, nasıl bozukluklarından ve ortadan kaldırılmış larından bahsedeceğiz. Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere vesselam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder