5 Kasım 2016 Cumartesi

Osmanlıda Darbeler

    Bu yazımızda Osmanlıda gerçekleşen darbelerden bahs edeceğiz.Darbe,türk siyasi tarihimizin daha en başlarından beri var olan bir olay.Türk siyasi tarihinde hemen hemen çoğu devlette darbe gerçekleşmiştir.Örneğin; Türk siyasi tarihinde ilk kurulan Türk devleti olarak kabul edilen Orta Asya Hun Devletinin kurucusu kabul edilen Teoman'ın oğlu Mete tarafından yönetimden el çektirilip,
katl edilmesi siyasi tarihimizdeki ilk darbe kabul edilir.Yani darbe ne yazıkki tarihimizde geçmişten bu güne kadar gelenek gibi var olup gelmiştir.
 
   Osmanlı Devletinde de birçok darbe ve darbe girişimi gerçekleşmiştir.Osmanlıda gerçekleşen darbeleri aşağıda sırayla vereceğiz;

                           1.Yavuz Sultan Selim'in Tahtı ele geçirmiş
      Yavuz Sultan Selim,tahtta bulunan babası 2.Beyazıt'ın yaşlılığını ve Safevi Hükümdarı Şah İsmail'in doğudaki tehlikeli hareketlerine karşı tepki vermemesini gerekçe göstererek babasına karşı isyan çıkartıp,yeniçerileride arkasına alıp babasını tahttan uzaklaştırıp,24 nisan 1512 yılında tahta geçmiştir.
   Osmanlı tarihinde ilk darbe Yavuz'un babasına yaptığı darbedir.Lafı fazla uzatmadan Osmanlıda gerçekleşen darbeleri aşağıda sırayla vereceğiz.

      2.Osman Vakası (Genç Osman)
  Yeniçerilerin ihtilâli ile 2.Osman tahttan indirilip,öldürülmüştür.2.Osman bir ihtilal sonucu öldürülen ilk Osmanlı Padişahıdır.

     3.Kabakçı Mustafa İsyanı Ve 3.Selim
Kabakçı Mustafa önderliğinde ayaklanan yeniçeriler,3.Selim'i tahttan indirdiler.

     4.Abdulaziz'in Düşürülmesi
Midhat Paşa önderliğindeki cuntacılar tarafından aklı dengesi yerinde olmaması mazaharetiyle Abdülaziz tahttan indirilmiştir.

     5.2.Abdulhamit'in Hal Edilmesi
  31 mart ayaklanması mahne edilerek Abdülhamit tahttan indirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder