20 Eylül 2016 Salı

Kanunî Sultan Süleyman

   Evet arkadaşlar, bu yazımızda Kanuni Sultan Süleyman dan bahsedeceğiz. Sultan Süleyman batıda Muhteşem Süleyman doğuda ise adaletinden dolayı Kanuni Sultan Süleyman olarak anılmaktadır. Sultan Süleyman toplam 46 yıl Saltanat sürmüştür. Bu saltanatının Yaklaşık 10 yıl 1 ay gibi suresi seferlerde geçmiştir 13 kez sefer yapmıştır.Sultan Süleyman Osmanlı'nın onuncu padişahı ve 89.İslam halifesidir. Sultan Süleyman en çok sefere çıkan ve en uzun süre Saltanat süren padişahtır.
   
        Sultan Süleyman 6 Kasım 1494 yılında Trabzon'da dünyaya gelmiştir. Babası birinci Selim annesi ise Ayşe Hafsa Valide sultan'dır .Çocukluk yıllarını süt kardeşi Yahya Efendi ile birlikte Trabzon'da geçirmiştir .7 yaşından sonra ise bilim ,tarih, edebiyat, din ve askeriye alanında eğitim almak için  İstanbul'a ,Topkapı Sarayı'ndaki enderuna gönderilmiştir.

       Sultan Süleyman batıda Belgrad ,Boğdan, Rodos ve Macaristan'ın büyük bir kısmını Osmanlı topraklarına katmıştır. 1529 yılında Viyana'yı kuşatmış ancak bazı sebeplerden dolayı başarılı olamamış kuşatmayı kaldırmak zorunda kalmıştır. Doğu'da ise Safevilerle yaptığı savaşlarda Ortadoğu'nun büyük bir bölümünü ele geçirmiştir.

        Sultan Süleyman Zigetvar  kuşatmasının sonlanmasından  bir gün önce ,7 Eylül 1566 yılında vefat etmiştir. Yerine oğlu İkinci Selim geçmiştir.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder